شنبه 2 آذر 1403

مناسبت


فرم تمدید کارت مربیگری












تاريخچه اسكي جهان

اسکی به مثابه یک وسیله آمد و رفت ، عمری به قدمت انسان دارد.ولی بعنوان ورزش ، فعالیتی جدید می باشد که در کشورهای شمال اروپا از حدود 300 سال پیش آغاز شده است.در حدود سال 1765 نخستین کتاب اسکی در نروژ منتشر شد.
موضوع کتاب تمرینات مختلف اسکی و مراحلی بود که سربازان می بایست طی کنند تا به کسب مدال مفتخر شوند.عبور فریدیوف نانسن نروژی در 1888 از جنوب گرینلند به شمال این سرزمین ، بسیاری را با این ورزش آشنا و به آن راغب کرد. وی با استفاده از اسکی موفق شد طی 46 روز طول این جزیره پر از یخ و برف را بپیماید.از سال 1870 کشورهای منطقه آلپ برای ورزش به اسکی توجه کردند. در 893 نخستین مسابقات در آلمان برگزار شد و اولین باشگاه اسکی شکل گرفت.
پس از آن در مدت کوتاهی فدراسیونهای اسکی کشورهای مختلف تأسیس شد :
روسیه (1896) ، چکسلواکی (1903) ، امریکا (1904) ، اتریش و آلمان (1905) ، نروژ و فنلاند و سوئد (1908).
پس از جنگ جهانی دوم ، اسکی در منطقه خاورمیانه رواج یافت و بیشتر در ارتش و به منظور هدف های نظامی گسترش پیدا کرد.از این رو نخستین قهرمانان اسکی این منطقه نظامیان بودند.یا هر کس که به مقام قهرمانی می رسید پس از مدت کوتاهی جذب ارتش می شد. در ایران نخستین مسابقات اسکی در 1317 برگزار شد و تأسیس فدراسیون اسکی نیز در 1325 (1946) صورت گرفت.تشکیل فدراسیون اسکی ترکیه در 1936 ، لبنان در 1948 قبرس در 1947 و یونان در 1930 بود.
با تأسیس فدراسیون اسکی نروژ در 1908 مسئله تشکیل فدراسیون بین المللی اسکی مطرح شد.سال بعد هنگام برگزاری مراسم اختتامیه مسابقات مورز مربی تیم نروژ تأسیس فدراسیون بین المللی اسکی را پیشنهاد کرد که استقبال گرم مردمان و ورزشکاران تیم های شرکت کننده را به دنبال داشت.دو ماه بعد نامه ای از طرف فدراسیون اسکی نروژ برای مسئولان اسکی 11 کشور اروپایی به این مضمون ارسال شد :
(خوشبختانه طی ده سال گذشته ورزش اسکی به سرعت در بسیاری از کشورها در حال گسترش است. بدین لحاظ تصور می کنیم وقت آن رسیده است که یک فدراسیون بین المللی اسکی به ویژه برای تدوین مقررات هماهنگ برای مسابقا پرش و حل مسئله آماتوریسم تشکیل شود.ما مطمئنیم که نمایندگان شما در مسابقات هولمن کول (نروژ) حضور خواهند داشت.بدین لحاظ پیسنهاد می کنیم که مجمع اسکی در طول مسابقات در اینجا برگزار شود.
ده کشور (آلمان ، اتریش ، بوهم ، اسپانیا ، فرانسه ، انگلستان ، اسکاتلند ، نروژ ، سوئیس ، و چکسلواکی ، این دعون را پذیرفتند و در 18 فوریه 1910 در کریستیا (نروژ9 به مذاکره نشستند که نتیجه آن تأسیس کمیسیون بین المللی اسکی بود.

پیش از به پایان رسیدن سال 1910 مقررات به رشته تحریر درآمد و دومین جمع در نخستین روز هار با شرکت 9 کشور در استکهلم برگزار شد. در این مجمع مقررات پیشنهادی مورد بحث قرار گرفت و پس از تغییرات نخستین مقررات مسابقات بین المللی به تصویب رسید.از آن پس تا 1914 هر ساله یک مجمع تشکیل شد.مسائل مطروحه در این مجامع عمدتاً حول آماتوریسم ، مقررات مسابقات بین المللی و وارد کردن ورزش های زمستانی در بازیها های المپیک دور می زد.
جنگ جهانی اول مسابقات بین المللی اسکی و مجامع را متوقف کرد.تا آنکه مجدداً در 1919 از 6 کشور اروپایی 20 نماینده در استکهلم به دور هم جمع شدند و ششمین مجمع کمیسیون بین المللی اسکی را تشکیل دادند.
بحث داغ این مجمع شرکت اسکی در بازیهای المپیک بود که هنوز مورد موافقت کمیته بین المللی المپیک قرارا نگرفته بود.
هشتمین مجمع کمیسیون بین المللی نقطه عطفی در تاریخ رویدادهای بین المللی اسکی به شمار می آید. این مجمع که در طول مسابقات موسوم به هفته بین المللی ورزش های زمستانی در 1924 در شامونی فرانسه برگزار شد ، از دو نظر حایز اهمیت به سزایی است. نخست آن که مسابقات برگزار شده در این هفته نخستین مسابقات المپیک زمستانی محسوب شد. دوم آن که در این مجمع به اتفاق آرای نمایندگان 14 کشور شرکت کننده کمیسیون بین المللی اسکی به فدراسیون بین المللی اسکی تبدیل شد و نام FIS که مخفف نام فرانسوی La Federation Internationale de ski است به تصویب رسید.
در سالهای اولیه تأسیس فیس موضع برتر کشورهای اسکاندیناوی به خوبی مشهود بود. در اساسنامه های آن سالها تأکید می شد که در شورای فیس باید نمایندگان فنلاند ، نروژ و سوئد حتماً حضور توزیع نیروها در سالهای بعد تعادل بیشتری پیدا کرد.

از وقایع مهم ورزشی دهه 1320 تولد فدراسیون های ورزشی ایران است . در این دهه نهضت المپیک در ایران با تأسیس کمیته ملی المپیک و به طبع آن فدراسیونهای ورزشی مختلف را بهمراه داشتند .
در سال 1325 ، پانزده فدراسیون از جمله فدراسیون اسکی تأسیس و آغاز به کارکرد .
اولین ریاست فدراسیون اسکی ایران را فیلیکس آقایان به عهده داشت که کاظم گیلان پور دبیری این فدراسیون را انجام می داد .
در سال 1330 سرتیپ سپه پور به ریاست فدراسیون منصوب گردید . پس از آن و تنها 2 سال بعد سرهنگ یحیائی یعنی در سال 1332 سکان هدایت فدراسیون اسکی کشور را به عهده گرفت و در سال 1334 مجدداً فیلیکس آقایان به سمت ریاست فدراسیون اسکی گمارده شد و تا سال 1357 در این سمت باقی ماند .
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در دیماه سال 1360 عیسی ساوه شمشکی به عنوان رئیس فدراسیون اسکی برگزیده شد . در آبان ماه سال (1368) مهندس شکر اله حیدری به جای شمشکی منصوب شد ، سپس مجدداً عیسی ساوه شمشکی سکان هدایت این ورزش را به عهده گرفت .
در این میان مدت کوتاهی (6ماه) حسن زاهدی به عنوان سرپرست فدراسیون برگزیده شد که پس از بررسی های کافی عیسی ساوه شمشکی در این پست ابقاء و تا سال 1379 که اولین انتخابات مجمع عمومی فدراسیون برگزار شد به صورت انتخابی در رأس این ورزش قرار گرفت . وی از آن سال تا به حال در 3 دوره انتخابات از سوی مجمع عمومی رأی اعتماد کسب نموده و ریاست فدراسیون اسکی را به خود اختصاص داده است .




گزارش تصويري

 کليه حقوق خبری و تصويری سايت متعلق به هيئت اسكي استان تهران می باشد.